5 praktických vychytávek, které vám ušetří čas v kuchyni
I když se nám to nemusí líbit, v kuchyni trávíme velkou část svého života. Neplní pouze funkci místa, kde připravujeme jídlo, ale je často také pomyslným srdcem celé domácnosti. Většina z nás je zvyklá mít v kuchyni řadu kuchyňských pomocníků, na které akorát sedá prach a využití pro ně najdeme maximálně jednou do roka. Přitom právě výběr těch správných spotřebičů, které by měly být v první řadě funkční, praktické a lehce obslužné, nám může ušetřit nejen čas strávený v kuchyni, ale také úložný prostor a peníze.
Pomocník, se kterým zvládnete téměř vše
Multifunkční tlakový hrnec by neměl chybět v žádné domácnosti, která chce vařit zdravě, chutně, ale hlavně efektivně. Kromě toho, že zachovává chuť i všechny živiny, je velmi všestranný – můžete v něm připravit téměř cokoliv, od rýže, přes těstoviny, vývary, brambory a vajíčka až po jogurty. „Funguje v podstatě jako 10 v 1. Má množství funkcí, jako je ohřev, smažení, vaření pod tlakem, pomalé vaření nebo možnost odloženého startu. Oproti běžným tlakovým hrncům je také daleko bezpečnější,“ vypočítává výhody Dana Broersma, marketingová ředitelka pro značku TESLA, která tyto multifunkční tlakové hrnce nabízí v řadě EliteCook. Nespornou výhodou takového hrnce je také úspora času a energie. Slibuje totiž až o 70 % rychlejší vaření než v běžném hrnci, což se rozhodně vyplatí.
Maso jako z pravé letní grilovačky za jakéhokoliv počasí
Pokud milujete atmosféru letních grilovaček a vůni a chuť šťavnatého masa, kontaktní gril je rozhodně to pravé pro vás. Není nutné mít zahradu ani balkon, jako jste u klasického grilování zvyklí, dokonce může být venku klidně i sněhová vánice. S kuchyňským kontaktním grilem si jakékoliv maso, ale také jiné pochoutky, jako zeleninu, sýry nebo dokonce zapečené panini, připravíte celoročně z pohodlí vaší kuchyně. Kontaktní gril navíc griluje z obou stran, je tedy rychlejší a vy se nemusíte strachovat, že maso otočíte pozdě. Kromě grilování zvládne i zapékat a opékat, opět se tedy jedná o pomocníka, kterého budete využívat velmi často.
Není nad čerstvé pečivo
Čerstvému pečivu k snídani se zkrátka nic nevyrovná. Komu by se však chtělo každé ráno vyskočit z vyhřáté postele a běžet pro něj do nejbližšího obchodu? Díky domácí pekárně si výborný chleba můžete připravit i doma. Provoní celý byt, vydrží déle čerstvý, a co je hlavní, skvěle chutná. Domácí pekárny jsou navíc překvapivě rozmanité. Pokud si myslíte, že chlebem to začíná a končí, jste na omylu. V pekárně si můžete připravit i bagety, rohlíky, vánočky, ale třeba také velmi oblíbený banánový chlebíček.
Nevyhazujte potraviny. Dobře je skladujte!
Každý z vás jistě zažil situaci, kdy při úklidu lednice objevil potraviny, na které jednoduše zapomněl a nezbylo tak nic jiného, než je vyhodit. “Právě vzduch je klíčovým faktorem pro prodloužení trvanlivosti potravin; když zamezíte přístupu vzduchu k potravinám, doba trvanlivosti se může prodloužit až pětkrát,” zmiňuje se výživový specialista Vladimír Koukal. K tomu vám v kuchyni rychle a snadno poslouží vakuovačka. Potraviny vložíte do skleněné nádoby či speciálního plastového sáčku, a vzduch odsajete. Po pořízení této vychytávky již nehrozí žádné zbytečné plýtvání potravinami a jejich vyhazování do koše.
Polévka ve chvilce bez zdlouhavého míchání
S přípravou polévek, ale také omáček, koktejlů, smoothies a přesnídávek vám pomůže praktický polévkovar. Do nádoby s varným dnem stačí vložit suroviny, vybrat z několika programů a jen počkat na hotovou polévku. Využít ho můžete i jako klasický mixér, jedná se tedy opět o multifunkční přístroj, který ve vaší kuchyni jistě najde své uplatnění.
zdroj foto. archiv spol.