Netradiční pozvánka na Slovensko
Nestville park stojí za návštěvu
Události posledních let zavdaly příčinu k celé řadě změn ve všech oblastech života a to v globálním měřítku. Výrazné změny zasáhly i cestovní ruch. Následkem Kvidové pandemie bylo například přesunutí zájmu turistů především o destinace blízké, odkud se lze vrátit be z větších problémů i třeba při zavedení lockdownu. V Česku tedy značná část dovolených a prázdnin směřuje do Německa, Rakouska a na Slovensko. Vzájemná turistiká turistická výměna se Slovenskem má trvale rostoucí tendenci a rozšiřuje se i pestrá škála destinací, ale i druhů cest – jak co do obsahu, délky, ročního období, či vynaložení finančních prostředků. Češi na Slovensko a Slováci do Čech jezdí jak za odpočinkem ( m.j. do oblíbených lázní), kulturně historickými památkami, aktivními pobyty a sportem, kulturou, ale i za vínem a gastronomií. V obou zemích je bezpečno, neexistuje jazyková bariéra, mnohdy se jezdí za příbuznými, známými, přáteli. Ve statistikách figurujeme vzájemně na předních místech. A kdo zkusil a poznal, potvrdí, že je co objevovat. Neplatí, že sousední zemi znáte z minulosti, kdy jste se tu již vyskytli – v obou zemích se stále něco děje, památky se rekonstruují, realizují se nové nápady a projekty. Jedním z takových je Nestville Park v obci Hniezdne na severu Slovenska
Nedávno byly v oblasti horní Spíše nalezeny dokumenty a artefakty, dokládající významné etapy historie tohoto regionu. Mimo jiné z nich vyplývá, že ve Staré Lubovni stojí nejstarší dochovaný lihovar na Slovensku – z druhé poloviny 18. století. Zmiňuje se o něm také Uherský geografický slovník v rámci popisu hradu Lubovňa z roku 1851. Základy původního lihovaru leží pod hradem dodnes. Tradice lihovarnictví se tedy v tomto kraji odvíjí po staletí. Zmíněný kamenný lihovar tak předběhl např. nejstarší registrovaný lihovar v USA, kde se rodí proslulý Jack Daniel´s, o více než sto let. Unikátní plán a další dokumenty podrobně popisují nejen časové souvislosti vzniku lihovaru, ale i to, kde a z jakých surovin se v Lubovni před více než 250 lety alkohol pálil. Už záznam z roku 1747 uvádí, že část žita, pěstovaného v podhradí, byla předávána místním „gorzelnikom“ za účelem vypálení „gorzalky“ (slova původem z polštiny – goral je obyvatel hornaté krajiny, jíž dotyčný region podél hranice s Polskem bezesporu je). Mimochodem – nejspíš odtud také pochází český název kořalka… Tradice pálení „kořalky“ ve Staré Lubovni tedy sahá až do první poloviny 18. století. Líh se tu vyráběl podobně, jako je tomu dnes u whisky – vykvašením tzv. zápary z obilí. Produkt se skladoval v sudech, tehdy sice ještě ne dubových a na několik let, ale metoda tu je. Souhrn těchto skutečností byl inspirací k následujícímu sledu rozhodnutí před několika lety: především – obnovit tradici výroby kvalitní pálenky v tomto regionu, konkrétně v obci jménem Hniezdne. A tu nastal pozoruhodný okamžik – tradice se propojila s nápadem, který se ujal.
Hniezdne – to je volně přeloženo obec s hnízdy. Nu a když whisky, tak s věrohodným, vhodným názvem, nejlépe v angličtině. Nest je hnízdo, village – ville je obec: dáme to dohromady a máme nadějný název – Nestville. Nu a naděje se velmi brzy potvrdila jako oprávněná… Zrodil se závod Nestville Distillery. Po důkladném zvážení padla volba právě na whisky, “tekuté zlato”, jehož výroba ve světě sahá až do čtvrtého století minulého tisíciletí. Zlatistý mok s vůní po vanilce a smetaně, s jemným nádechem Burboa zraje na severu Slovenska v sudech ze vzácného bílého dubu. Lihovar Nestville Distillery patří díky své technologii, umožňující až 7 destilaci a filtraci, k nejmodernějším na světě. Lihovar zaměstnává více než 60 lidí a denně produkuje přes 30 000 litrů čistého lihu. Vyrobený kvalitní líh využívá nejen pro vlastní potřebu, ale z celkového objemu je až 70% určených na export a při výrobě vlastních lihovin ho využívají i renomovaní zahraniční výrobci. Unikátní voda s vysokým obsahem vápníku, hořčíku a železa dodává whisky Nestville nezaměnitelnou chuť a originalitu. Chuť se dá upravovat zráním v dubových sudech, zakouřením sladu, ale pouze voda je specifická tím, že její složení dodává whisky jedinečnou chuť a stálost, jaké se nedá jinak dosáhnout. Z výroby vychází jednak whisky jednodruhová, single malt, která se začala stáčet v roce 2012 jako tříletá a jednak blended – míchaná ze základu z roku 2008, stáčená jako šestiletá, devítiletá a v roce 2020 pak 12-letá. Jako lahůdka pro sběratele se nabízí single barrel whisky, předmětem zákmu zasvěcených je Nestville Whisky Special Edition. Kvalitu výrobků Nestville Distillery garantuje certifikát společnosti Bel/novamann s.r.o. i garanční lity EU a SWA. To se týká i dalších značek, které si běh času vyžádal – jako např. likérů Nestville Cherry (na bázi černých višní) a Nestville Pear (hruška), určených spíše dámskému vkusu, či několika druhů vodky Alternative, vhodných i pro přípravu koktejlů.
Přesto, že produkce whisky Nestville je poměrně mladá, už se může pochlubit bronzovou medailí ze soutěže Review of Spirits Award v Chicagu, kde se utkala s nejproslulejšími konkurenty z celého světa. Společnost postupně rozvíjí i export – již dnes vyváží do Česka, Maďarska, Polska, Vietnamu a Číny. Současně pozvolna expanduje i do dalších oborů, čímž si zajišťuje jistou soběstačnost. Holding dnes představuje celkem devět firem. V bezprostředním okolí lihovaru je návštěvníkům k dispozici areál nazvaný Nestville Park, zahrnující celou řadu turistických atraktivit. Je složen ze tří částí: Historie – zahrnující ukázky tradičních lidových řemesel, souvisejících s lihovarnictvím, Moderna – lihovar pracující s nejmodernější technologií a Tradice – dřevořezbářský sál s největším vyřezávaným obrazem v Evropě, sloužícím m. j. k degustačním prezentacím firmy, sousedící se sklady zrající whisky. V tomto pořadí si park mohou návštěvníci za podrobného výkladu prohlédnout. Součástí Nestville Parku je i Nestville Koliba, kde probíhají rozmanité společenské, zábavní a pohostinské akce. Velmi oblíbená je Nestville Chocolate – stylová kavárna s výrobnou čokolády, kde se nabízí nejen velký výběr hotových produktů z mimořádně kvalitní čokolády, ale i originální ochutnávka několika druhů s cílem představit hostům, jak chutná opravdu dobrá čokoláda nejvyšší kvality. V roce 2019 byla otevřena Nestville Taberna, stylový restaurant s vlastním pivovarem. Ten vaří celkem devět druhů piva – od nealko přes clasic, special, až po exklusive. Podtrženo a sečteno – Nestville Park stojí za návštěvu a nabízí celodenní program, spojující jak poznání, tak zábavu a všestranné, originální kulinářské zážitky. Když už se sem vypravíte, máte na výběr – podle toho, kolik času hodláte zdejšímu pobytu věnovat, tolik zajímavostí a atraktivit v blízkém okolí můžete objevit a poznat. Mimo jiného tu nedaleko lákají k odpočinku Kúpele Červený Kláštor – Smerdžonka, lázně nevelké, avšak obklopené velmi malebnou přírodou, s tradičními procedurami. Všemi směry můžete vy\rážet z ubytovací části Nestville Parku, zvané Nestville Apartements.
Miroslav Navara