Poodhalte tajemství černého draka s oolong čajem

Naučte se pít kvalitní čaj…

Čaj oolong nalévaný z konvičky do šálkuVybaví se vám při slově čaj pouze krabička s varnými sáčky a chtěli by jste to změnit? Firma Oxalis, dovozce čajů do České republiky, pozvala přední Britskou odbornici a spisovatelku Jane Pettigrew aby České veřejnosti představila  modrozelené čaje, jak se někdy také Oolong čajům říká.

Co je vlastně oolong?

Na to jsme se zeptali paní Pettigrew:

Čaj oolongti kuan yin, šálek čaje a  čajové lístky„ Název oolong je poangličtěnou podobou čínského slova Wu lung, což znamená černý drak, jenž nejspíše získal podle tvaru lístků. Jedná se o polofermentovaný čaj, ve kterém se snoubí to nejlepší z čajů černého a zeleného. Výroba tohoto delikátního nápoje vyžaduje jak odborné znalosti, tak i letitou zkušenost, která se předává z generace na generaci. Sběr čaje probíhá za jasného rána. Většinou se sbírají tři lístky a pupen, které se hned poté nechají zavadnout na slunci. Následuje proces, při kterém se lístky protřepávají v bambusových bubnech, aby se rozrušily jejich kraje, které díky tomu oxidují rychleji než střed. Spěr čaje na čajové farměNejdůležitějším krokem při výrobě oolongu je umění vystihnout moment, kdy je třeba probíhající fermentaci zastavit. Děje se tak rychlým zahřátím dostatečně fermentovaného čaje. Teplota tohoto procesu je vyšší u oolongů, než u jiných druhů čaje. Dále pak probíhá svinování, aby se uvolnila vůně a chuť čaje. Nakonec se čaj suší pomocí dřevěného uhlí.Jsou to čaje plné chuti, počínaje od květinové až po praženou s mnoha různými podtóny. Barva suchých listů přechází od zelené až po hnědou, lístky bývají zpravidla pevně svinuté anebo jen volně zohýbány. Čaje mohou být různě silné a lístky různých tvarů. Nálev mívá světle žlutozelenou až oranžovou barvu.”

Jsou tyto čaje zdravé?

Čaj o páte na zahradě, obrázek s čaji, cukrovým a květinami„Oolong chrání a posiluje činnost srdce, podporuje oběhový, trávicí a imunitní systém. Stejně jako jiné druhy čajů dodává tělu přírodní antioxidanty a vitamíny B2, C, E.”

Existují i oolongy s příchutí?

aromatizovaný oolong s malinami, obrázek sypaného čaje s kousky malin”Ano, aromatizované oolongy jsou. Jen je potřeba vybírat takové, kde aroma, buď přírodní nebo identické nepřerazí jemnou chuť čaje. Já vždy říkám že by se spolu měli snoubit jako šťastné manželství. Pokud aroma cítíte již pět metrů před čajovým obchodem, určitě je něco špatně a může to znamenat že výrobce se snaží zamaskovat špatnou kvalitu čaje.”

Jak oolong čaj připravit?

Farmář vyrábějící oolong čaj„ Oolong je výcenálevový čaj, takže se ani úplný začátečník nemusí bát jeho přípravy, tolik nevadí když ho necháme vylouhovat o něco déle. Zaléváme ho nejlépe přefiltrovanou vodou o teplotě 90-95°C  a louhujeme 3-5 minut.  Můžeme z něj připravit 3-5 nálevů” (u některých  dokonce až 10 – pozn. redakce).

Kdo je Jane Pettigrew?

Autorka knih o čajích Jane Pettigrew u šálku čaje
Jane Pettigrew

V roce 1983 otevřela společně se dvěma přáteli proslulý čajový obchod Tea-Time v jihozápadním Londýně, který velmi prosperoval. Následně se ujala příležitosti a začala psát a přednášet o čaji, nicméně nakonec čajový obchod prodala, aby se mohla naplno věnovat pouze činnosti nezávislé redaktorky, spisovatelky a konzultantky (např. pro instituci UK Tea Council – Britskou čajovou radu, UK Tea Club – Britský čajový klub a Indian Tea Board – Indickou čajovou radu).Vedla školení v řadě firem zabývajících se zpracováním čaje, např. Finlays, Twinings, Typhoo, Orange Pekoe Tearoom, Tea nebo Tea Monkey. Kromě toho také pořádala prezentace pro personál v mnoha pětihvězdičkových hotelích a nejlepších čajovnách po celém světě a v současné době organizuje odborné semináře po celém Spojeném Království a ve světě, pod záštitou britské čajové rady UK Tea Council.

Čaj o pátéJane je členkou vzdělávacího týmu světové výstavy World Tea Expo, která se koná každoročně v Las Vegas a zároveň přednáší na čajových konferencích v různých částech světa, včetně Japonska, Taiwanu, Jižní Koreje, Kanady, Španělska a Argentiny. Je také součástí hodnotící poroty na severoamerickém čajovém šampionátu North American Tea Championship, což je každoroční soutěž, která se snaží vyhledávat ty nejlepší čaje dostupné ve Spojených státech.Psala a píše pro mnohé časopisy a internetové stránky, jako jsou Tea and Coffee Trade Journal, Tea and Coffee Asia, Fresh Cup, STiR, Tea-Time Magazine, Tea – A Magazine a World Tea Media. Články a eseje týkající se různých témat spojených s čajem se objevují nejen v novinách, časopisech a na internetu v Británii, ale i v zahraničí. Pravidelně vystupuje v televizi a v rádiu, kde pojednává o čaji a čajových dějinách z nejrůznějších úhlů pohledu. Dosud publikovala 14 knih o čaji a v současné době pracuje na několika dalších. Napsala také 18 knih o jídle a jeho dějinách.

A kde tyto čaje zakoupit?

Firma Oxalis, která do Čr paní Pettigrew pozvala provozuje řadu kamenných obchodů, kde Vám i rádi s výběrem pomůžou. Nebo si můžete vybrat v e-shopu firmy.

pro www.gastrovylety.cz Zbyněk Metelka

 

 

 

Líbil se Vám náš článek?