K Balatonu letos nejen k vodě, ale i za kulturou

Na březích „maďarského moře“ je sezona ozvučena hudbou

Na březích „maďarského moře“ je sezona ozvučena hudbou

Veszprém, jedno z nejpřitažlivějších maďarských měst, získal pro letošní rok titul Evropské hlavní město kultury (EHMK). Navíc je I držitelem titulu UNESCO – Město hudby, který mu byl udělen v roce 2019 za jeho desetiletí trvající úsilí o širokou popularizaci hudby, všech forem hudební tvorby a hudební vzdělávání. Hudební část zaujímá rovněž prioritní místo v programu VEB2023 EHMK. Téměř každý měsíc v průběhu roku se bude konat minimálně jeden hudební festival. Fanoušci si tak mohou vybrat podle svého vkusu a zálib od blues po sborovou hudbu, od populární hudby po festival Chaconne. Rozhodně nebude chybět také klasická hudba, jazz nebo muzika pouliční.

Mezi nejzásadnější letní akce programu Evropského hlavního města kultury Veszprém-Balaton 2023 je nově otevřený pop-up prostor Factory’ard Culture Park. Ten bude po dobu čtyř měsíců hlavní turistické sezony hostit koncerty a další rozmanité hudební programy v provedení více než šedesáti zahraničních i maďarských umělců a souborů. Factory’ard Culture Park vznikl architektonicky zpracovanou rekonstrukcí někdejší Balatonské továrny na nábytek.

Nově vytvořený velkorysý stánek kultury během léta přivítá v rámci programu EHMK Veszprém-Balaton 2023 m. j. mezinárodní hvězdy, jako jsou např. Kraftwerk, Iggy Pop, Paul Kalkbrenner, Paolo Nutini, Steve Aoki, Papa Roach, Hollywood Undead a další.

Nejbližšími akcemi jsou např. Rock Palota Festival na dvou scénách ve Várpalotě – na náměstí před a za Thurským zámkem – s profesionálními, ale I osvědčenými amatérskými kapelami, dále 25. mezinárodní festival současného tance.

Pestrost a rozmanitost tohoto letního kulturního programu umožňuje výběr každému – ať už je milovníkem kteréhokoli hudebního žánru. Problém nebudou mít ani celé rodiny letních hostů na Balatonu – překážkou nejsou ani rozdílné generace.  Více informací zde.

Miroslav Navara/TZ

Líbil se Vám náš článek?