Podzim je tady a s ním Vám přinášíme recepty z dýně

S podzimem přichází sezóna dýní…

Na obrázku ke článku recepty z dýně je dýně posazená v košíkuS otázkou jakou dýni vybrat a co dobrého z ní uvařit jsme se obrátili na  šéfkuchaře Žižkovské restaurace Rebellion Dušana Metelky.

Dýně- kterou vybrat?

Tyto krásné plody nepřeberného množství tvarů a barev mám rád. Nejraději vařím z dýně Hokkaidó. Pochází z japonského ostrova stejného jména a dnes se běžně pěstuje i u nás. Má velmi dobrou sladkou chuť vhodnou na široké použití v kuchyni a lze jí konzumovat i za syrova. Je dost tvrdá a tak pozor při krájení, ale po krátkém vaření změkne. Jako jedna z mála dýní není potřeba loupat.. Podobnou chuť má dýně muškátová a lze jí v receptech nahradit. Výborně se hodí na krémovou polévku, do omáček nebo třeba do bramborového guláše. Výborná je také upečená s kapkou oleje popř. lehce osolit a podávat s Crème fraîche. (Francouzský tip zakysané smetany – pozn.redakce)

Z dalších druhů dýní ještě doporučuji máslovou, která vypadá jak velká hruška a je velmi jemná nebo špagetová tvořící v dužině dlouhé špagety. Nezapomeňte na semínka a to nejlépe z dýně olejné, mají vysoký obsah zinku, který nám často chybí.

Recept na Dýňovou polévku

Potřebné suroviny na cca 10 porcí:

  • Dýně Hokkaidó 1ks
  • Rozmarýn
  • Sůl
  • Smetana 33% 0.2l
  • Máslo 0.1kg
  • Sýr Gorgonzola 0.1kg
Talíř s dýňovou polévkou zdobenou dýňovým olejem
Dýňovou polévku je možné dozdobit dýňovým olejem který má velmi výraznou chuť

Dýni zbavíme semínek a nakrájíme na větší kostky. Restujeme na másle či oleji, přidáme snítku rozmarýnu a podlijeme vodou. Dusíme do měkka cca 10 min. přidáme sýr s modrou či zelenou plísní (doporučuji gorgonzolu). Vše dobře rozmixujeme na jemný krém a na konec zjemníme smetanou nad 30% a osolíme. Polévku můžeme ozdobit praženými dýňovými semínky nebo např.opečenou hlívou ústřičnou.

Bramborový guláš s dýní

Potřebné suroviny na cca 10 porcí:

  •  Dýně Hokkaidó 1ks
  • Brambory 2kg
  • Česnek cca 5 stroužků
  • Sůl
  • drcený kmín
  • majoránka
  • pepř
  • dle chuti tofu nebo uzenina

Na cibulce krátce restujeme nakrájenou dýni na větší kostky, přidáme drcený kmín, na plátky nakrájený česnek a trochu pepře. Vše opět krátce orestujeme. Dále vložíme na menší kostky nakrájené brambory (aby se dýně nerozvařila), osolíme a podlijeme vodou. Na závěr dochutíme solí, a majoránkou. Do guláše lze přidat uzené tofu popř.uzeninu.

pro www.gastrovylety.cz Dušan Metelka

 

Líbil se Vám náš článek?