Kynuté slavnostní koláčky s originálními náplněmi
[slideshow_deploy id=’4001’]
Inspirujte se originálními náplněmi koláčků, které vytvořil šéfkuchař Michal Nikodem speciálně pro projekt Bílé plus.
Kynuté slavnostní koláčky
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 20 g droždí
- 8 lžic cukru
- 4 žloutky
- špetka soli
- kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- 200 g rozpuštěného másla
Postup:
Do kotlíku nebo mísy dejte mléko, žloutky, cukr, droždí a máslo a rozmíchejte. Přisypte mouku se solí a vypracujte hladké těsto. Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě nakynout. Po 20 minutách tvořte z těsta malé kuličky, dávejte je na plech a nechte dalších 15 minut nakynout.
Poté dnem skleničky vytlačte důlek, celý polotovar potřete rozšlehaným vejcem a naplňte náplněmi, ozdobte rozinkami, oříšky… a navrch posypte žmolenkou.
Upečte dozlatova při 220 °C – cca 8 – 10 minut. Po vytažení z trouby ještě za horka pokapejte rozpuštěným máslem smíchaným s rumem (poměr 1:1).
Tip s vanilkou:
Pro jemnější a voňavější chuť rumu do něj naložte vydlabané (použité) vanilkové lusky. Rum stačí pak do láhve dolévat, vanilkové lusky vydrží poměrně dlouho. Vydlabané vanilkové lusky mají i další využití – vložte ho do nádoby s cukrem, a tím si vyrobíte domácí vanilkový cukr.
Náplně:
Cheesecakeková náplň
- 250 g lučiny
- 3 žloutky
- 1 limeta (kůra a šťáva)
- cukr dle chuti
Všechny ingredience vymíchejte dohromady.
Povidlová náplň
- 150 g lučiny
- 200 g švestkových povidel
- špetka mletého hřebíčku
Všechny ingredience smícháme dohromady.
Vanilková náplň
- 1 vanilkový puding
- 250 ml mléka
- 4 lžíce cukru
- vanilkový lusk
- 150 g lučiny
Z mléka, pudingu, cukru a vanilky uvaříme hustý puding. Necháme jej vychladit a poté do něj vmícháme lučinu.
Žmolenka:
- 125 g polohrubé mouky
- 125 g mandlové mouky
- 125 g cukru moučka
- 80 g másla
- kůra z ½ chemicky neošetřeného citronu
- 1 žloutek
Do mísy prosejte mouku a cukr. Přidejte tužší máslo, žloutek a citronovou kůru. Rukou vypracujte drobivou žmolenku.
Čokoládová omáčka ke koláčkům s tonka fazolemi
- 200 ml smetany (30 % tuku)
- 10 kusů tonka fazolí
- 4 lžíce amaretta
- 80 g hořké čokolády (60 % kakaa)
Smetanu uvedeme do varu spolu s tonka fazolemi a amarettem. Necháme chvíli provařit, poté procedíme do mísy s hořkou čokoládou. Důkladně vymícháme (už není potřeba zahřívat), můžeme podle chuti dosladit, popřípadě přidat ještě likér amaretto.
Projekt bílé plus
Projekt agrární komory České republiky, Bílé plus, který si dal za úkol zvýšit konzumaci mléka a mléčných výrobků.Na projektu Bílé plus spolupracují odborníci, kteří mají dlouholeté zkušenosti s výzkumem mléka nebo s výživovým poradenstvím. Oficiální web projektu s recepty a spoustou zajímavostí o mléku a mléčných výrobcích zde.