Hudební léto na zámku Jezeří ve znamení Vídeňského kongresu

upoutávka na festivalové hudební léto na zámku JezeříV sobotu 1. srpna v 17 hod. bude slavnostně zahájena festivalová sezóna na zámku Jezeří.

Záštitu nad koncerty propojenými tématem Vídeňského kongresu převzal doc. JUDr. Pavel Svoboda PhD., D. E. A., poslanec a předseda právního výboru Evropského parlamentu. O všech srpnových víkendech se pak místo šumu rypadel z údolí zámek rozezní hudbou, která zde zněla ve slavných dobách zámku na počátku 19. století. A znalci jistě ocení provedení skladeb na autentických nástrojích.

Návštěvníci budou moci na chvíli zapomenout na diskuse o prolomení limitů a budou si díky vloženému komentáři moci klást otázky, které si kladli tehdejší obyvatelé zámku:

Kdo byl ten skvělý mladík, který hrál včera na večírku u vévodkyně Zaháňské? A o té dámě všichni vědí, že je to Metternichova milenka, ale prý se stýká i s carem Alexandrem a je zapletena ve špionáži. A ten Beethoven, o kterém dnes všichni mluví, vypadá dost podivně, ale jeho symfonie, kterou pro něj dirigoval stařičký Salieri, byla opravdu dokonalá. Prý hrál v orchestru i Meyerbeer a Moscheles.“ Neuvidí však už zblízka samotného generála Wellingtona, ano, toho, co to nandal neporazitelnému Napoleonovi.

Vídeňský kongres byl vskutku setkáním nejvýznamnějších politických osobností tehdejší Evropy nebývalých rozměrů a přinesl nejen mír po napoleonských válkách, ale stal se také obrovskou kulturní událostí. Pro mnohé skladatele se stala Vídeňská konference opravdovým zlomem v kariéře. Vedle zavedených skladatelů jako Salieriho a Jelínka nebo Vranického se zde konečně dostalo skutečné slávy i finančního ocenění právě Beethovenovi. A proslavili se zde i skladatelé doposud známí jen regionálně – příkladem může být Jan Josef Rösler, Ignaz Moscheles, Johann Nepomuk Hummel nebo Franz Schubert. Na Vídeňském kongresu byly navazovány nejen skvělé kontakty pro budoucí angažmá a objednávky skladeb, ale vznikala a prohlubovala se zde také mnohá hudební přátelství.

Jsme šťastni“, říká organizátorka festivalu Alena Hönigov , “že se zámek opět zapojuje do evropského hudebního dění nejen pasivně jako pořadatel koncertů, ale i aktivně: objednávkou soudobých skladeb, utvářením nových hudebních souborů, vlastními premiérovými produkcemi, spoluprací umělců a organizací různých zemí.“ “Absolutně ale nerozumím tomu,“ dodává Alena Hönigová, “proč se v souvislosti s prolomením limitů nemluví o umělecké a historické hodnotě tohoto místa. Ta je skutečně nenahraditelná.“

Čtěte také:

Chřest: kulinářský skvost s historií a zdravotními výhodami

Chřest: Kulinářský skvost s historií a zdravotními výhodami! Objevte jeho bohatou historii, nutriční hodnotu a zdravotní benefity. Rozdíly v přípravě bílého a zeleného chřestu vám pomůžou pochopit, jak nejlépe využít tuto lahůdku. Přidejte chřest do svého jídelníčku a začněte objevovat jeho chutné tajemství!

Líbil se Vám náš článek?

Kafe latte, Americano, macchiato – vyznáte se v nabídkách kaváren?

Buďte expertem přes kávové nápoje.. Máte rádi kávu, ale dělá vám trochu problém vyznat se v různých druzích tohoto aromatického lahodného nápoje? Dali byste si občas i něco jiného než „presso“, ale nevíte, co od dalšího nápoje čekat? Přinášíme vám manuál kávového experta. Espresso.. Nápoj o objemu zhruba 30 ml …

Líbil se Vám náš článek?

Jak nejlépe vyfotit unikátní památky

Doba letních dovolených je již sice za námi, ale i chladnější podzimní počasí vybízí k cestování. Babí léto je ideální dobou pro návštěvu tuzemských i cizokrajných měst.

Líbil se Vám náš článek?
hovězí steak na grilu

Recepty na letní grilování

Nemohli jste se dočkat prvních teplejších dnů a večerů? Váš gril dlouho zahálel? Už nebude. Grilovací sezona může začít.

Líbil se Vám náš článek?

Životně důležité dovednosti pro každou rodinu: PENNY přináší kurz první pomoci

Může to být jen obyčejné odpoledne doma, kdy se s dětmi věnujete pečení, nebo večer strávený v klidu obývacího pokoje. Ale právě tehdy, kdy to nejméně očekáváte, se může stát něco, co vás přiměje jednat – okamžitě. Správně poskytnutá první pomoc může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí, zvláště, když jde o …

Líbil se Vám náš článek?

Pozvánka do Galerie moderního umění v Hradci Králové

Čekají tu Henry Moor, Juliana Höschlová, Petr Stibral, Věra Říčařová a František Vítek Galerie moderního umění v Hradci Králové (GMU) hostí od června čtyři nové výstavy. V hlavním výstavním prostoru galerie badatelský projekt Henry Moore a československé umění po roce1945, sestávající z několika ikonických děl tohoto významného britského umělce. V Bílé kostce …

Líbil se Vám náš článek?

Německo je vyhledávanou turistickou zemí Evropy

Top 100 nejoblíbenějších turistických cílů v Německu Volnočasové aktivity se zážitky pro celou rodinu a pulzující metropole jsou na webu Německé turistické centrály (DZT) oblíbené zejména u zahraničních návštěvníků. Vyplývá to z výsledků nejnovější ankety na téma „Top 100 nejoblíbenějších cílů v Německu“. V období od září 2022 do června 2023 využilo …

Líbil se Vám náš článek?

Líbil se Vám náš článek?