MIMOŘÁDNÁ ZPRÁVA:V přírodě vyhynulý loskuták z ostrova Nias znovu objeven i díky ZOO Liberec

fotografie na které je zachycen loskuták z ostrova Nias , o kterém se tvrdilo že vyhinul. Znovuoběven díky odborníkům z Liberecké ZOO19.července 2015 se vědeckému týmu externích spolupracovníků ZOO Liberec a členů neziskové organizace ISCP (Indonesian Species Conservation Program) podařilo objevit a vyfotografovat dva divoké jedince loskutáka niaského, který byl již několik let považován za v přírodě vyhynulého.

Výzkumná skupina vedená Mgr. Tomášem Ouhelem v těchto dnes pracuje na ostrovech západního pobřeží indonéské Sumatry s cílem zmapovat anatomické rozdíly a odlišnosti v DNA loskutáků rodu Gracula. Poznatky povedou k revizi taxonomie (vědní obor, který se zabývá teorií a praxí klasifikace organismů). Tuto expedici však zřejmě mnohem více proslaví nalezení několika jedinců ptáka loskutáka niaského (Gracula robusta) na ostrově Nias, který byl odborníky považován za vyhynulého.

S Tomášem Ouhelem jsem dnes mluvil přes skype a nadšení z objevu je velké i mezi místními obyvateli. Určitě je to velká vzpruha do další ochranářské práce v terénu. Naše aktivity v tomto místě započaly už v roce 2011,“ říká ředitel ZOO Liberec David Nejedlo.

O tom, že se jedná o událost mimořádnou, svědčí i mnohé gratulace mířící přímo k vědcům či do liberecké zoo od významných ornitologů z celého světa.

loskuták z ostrova Nias  znovuobjevený díky odborníkům ze ZOO LiberecHlavní příčinou toho, proč tento nádherný černý pták se žlutočerveným zdobením zmizel z přírody, byla paradoxně jeho schopnost krásně zpívat a napodobovat lidskou řeč. Toto nadání z něj učinilo velmi rozšířeného obyvatele klecí v domácnostech indonéských obyvatel. Mnoho z nich naučilo loskutáka dokonce i zpívat indonéskou hymnu, o čemž se naši terénní pracovníci několikrát přesvědčili na vlastní oči a uši.

Obdiv k jeho schopnostem vedl až k pověře, kdy mnohé matky vařily z těchto loskutáků polévku a tu pak podávaly svým dětem postiženým problémy s mluvením či vadou řeči.

Po tomto neočekávaném nálezu budou následovat okamžitá ochranářská opatření, která začnou již koncem příštího týdne. Vědeckému týmu se podařilo zkontaktovat tamní lovce ptáků a nabídnout jim alternativní zdroj příjmů v podobě spolupráce na ochraně biodiverzity ostrova. Následujícím krokem bude podrobné prozkoumání oblasti a odhad velikosti zbývající populace loskutáků. V minulém roce nezisková organizace ISCP pořádala také fotbalové turnaje na podporu ochrany přírody („Football for Conservation“), se kterými se i na tomto místě začne opět příští týden. Fotbal, který se u místního kmene Bataků těší velké oblibě, je tak skvělým prostředkem k osvětě o ochraně přírody.

Populace loskutáků na jihu Niasu může čítat jen několik málo jedinců, a proto je nezbytné začít s její ochranou okamžitě. Tento druh nemá bez zásahu odborníků šanci na přežití.

loskuták z ostrova Nias Pro celé snažení je klíčová spolupráce vědců a ochranářů s místními úřady a institucemi. K tomu ředitel Nejedlo podotýká: „Právě objev, jako je tento, může obrovsky zvýšit kredit naší práce v oblasti Indonésie a zlepšit dosud dost obtížnou komunikaci s indonéskými úřady. V druhém plánu navíc pomáhá i liberecké zahradě, která díky těmto projektům navázala užitečnou spolupráci s významnými evropskými zoo.“

Tento projekt by se nemohl uskutečnit bez finanční a materiální podpory Zoo Liberec, Zoo Heidelberg, Cologne Zoo a TASA (Threatened Asian Songbirds Aliance).

 

Čtěte také:

Chřest: kulinářský skvost s historií a zdravotními výhodami

Chřest: Kulinářský skvost s historií a zdravotními výhodami! Objevte jeho bohatou historii, nutriční hodnotu a zdravotní benefity. Rozdíly v přípravě bílého a zeleného chřestu vám pomůžou pochopit, jak nejlépe využít tuto lahůdku. Přidejte chřest do svého jídelníčku a začněte objevovat jeho chutné tajemství!

Líbil se Vám náš článek?

Kafe latte, Americano, macchiato – vyznáte se v nabídkách kaváren?

Buďte expertem přes kávové nápoje.. Máte rádi kávu, ale dělá vám trochu problém vyznat se v různých druzích tohoto aromatického lahodného nápoje? Dali byste si občas i něco jiného než „presso“, ale nevíte, co od dalšího nápoje čekat? Přinášíme vám manuál kávového experta. Espresso.. Nápoj o objemu zhruba 30 ml …

Líbil se Vám náš článek?

Jak nejlépe vyfotit unikátní památky

Doba letních dovolených je již sice za námi, ale i chladnější podzimní počasí vybízí k cestování. Babí léto je ideální dobou pro návštěvu tuzemských i cizokrajných měst.

Líbil se Vám náš článek?
hovězí steak na grilu

Recepty na letní grilování

Nemohli jste se dočkat prvních teplejších dnů a večerů? Váš gril dlouho zahálel? Už nebude. Grilovací sezona může začít.

Líbil se Vám náš článek?

Životně důležité dovednosti pro každou rodinu: PENNY přináší kurz první pomoci

Může to být jen obyčejné odpoledne doma, kdy se s dětmi věnujete pečení, nebo večer strávený v klidu obývacího pokoje. Ale právě tehdy, kdy to nejméně očekáváte, se může stát něco, co vás přiměje jednat – okamžitě. Správně poskytnutá první pomoc může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí, zvláště, když jde o …

Líbil se Vám náš článek?

Pozvánka do Galerie moderního umění v Hradci Králové

Čekají tu Henry Moor, Juliana Höschlová, Petr Stibral, Věra Říčařová a František Vítek Galerie moderního umění v Hradci Králové (GMU) hostí od června čtyři nové výstavy. V hlavním výstavním prostoru galerie badatelský projekt Henry Moore a československé umění po roce1945, sestávající z několika ikonických děl tohoto významného britského umělce. V Bílé kostce …

Líbil se Vám náš článek?

Německo je vyhledávanou turistickou zemí Evropy

Top 100 nejoblíbenějších turistických cílů v Německu Volnočasové aktivity se zážitky pro celou rodinu a pulzující metropole jsou na webu Německé turistické centrály (DZT) oblíbené zejména u zahraničních návštěvníků. Vyplývá to z výsledků nejnovější ankety na téma „Top 100 nejoblíbenějších cílů v Německu“. V období od září 2022 do června 2023 využilo …

Líbil se Vám náš článek?
Líbil se Vám náš článek?