Nový iQPARK: V expozici Svět kolem nás se stanete moderátorem i stavařem

Dětské podium -expozice iQ park Liberec

iQPARK v novém kabátě..

První etapa modernizace science centra iQPARK je u konce. V červenci se otevřelo zrekonstruované druhé patro, ve kterém nově najdete expozici Svět kolem nás. V ní se můžete stát moderátorem, zpěvákem nebo stavitelem domu. iQPARK se mění po jedenácti letech od otevření, další patra teď budou následovat.

iQPARK se modernizuje tak, aby přilákal děti do deseti let, pro ty starší je tu už druhým rokem iQLANDIA. (více o iQlandii zde)

Děti si u nás třeba zahrají na prodavače nebo na moderátora. Všechno si mohou vyzkoušet a osahat. Na nejmenší zaměříme i naše zábavné Science show, které budou více hravé a tematikou cílené právě na děti,“ popisuje Svět kolem nás provozní manažer iQPARKU Jaromír Renger. Zázemí budou mít v nové expozici také dospělí. „Rodiče se mohou pohodlně posadit na ochoz, dát si kávu a mít přesto nad svými dětmi dokonalý dohled,“ dodává Renger.iQPARK je historicky prvním science centrem svého druhu u nás, nyní prochází postupnou modernizací. Nové budou jako expozice, tak grafika i logo. O nejoblíbenější exponáty, jako je Van de Graaffův generátor nebo Rotující válec, ale návštěvníky centrum neochudí.

Přes milion lidí a 2435 science show

Po otevření expozice Svět kolem nás přijdou postupně na řadu další patra. iQPARK je tak po celou dobu zůstane v provozu. „Nechtěli jsme celé centrum zavřít, aby k nám nikdo nemohl, takhle je nepřístupné vždy pouze jedno patro a zbytek iQPARKU normálně funguje,“ vysvětluje Jaromír Renger.

iQPARK od otevření v roce 2004 navštívilo přes milion lidí, kterým lektoři předvedli 2435 Science show a 768 workshopů a doprovodných programů. Od nových expozic si jeho provozní manažer slibuje, že naláká menší děti, které mají na iQLANDII ještě čas. Proto chystá i další program. „Rozjedou se i možnosti narozeninových party. Nabídneme i rezervaci laboratoře či bufetu a soukromé show či workshopy,“ doplňuje.

Nový maskot Molekulák

iQLANDIA a iQPARK také společně představily nového maskota. Tím je Molekulák. Obě science centra teď nového maskota budou využívat ve svých tiskovinách, pracovních listech, reklamních předmětech i na billboardech. O tom, co bude novým maskotem, se rozhodovalo ve veřejné soutěži, do které dorazilo celkem sedm návrhů, vítěze vybrala odborná porota a stejný návrh vyhrál i při hlasování na facebooku iQLANDIE. Se svým návrhem uspěl Jakub Soldán z Liberce. „Vlastně ani nevím, co mě to popadlo – prostě jsem si sedl a Molekuláka nakreslil v podobě, v jaké ho s drobnými úpravami vídáme teď,“ okomentoval úspěch sám autor.

Ten má teď poměrně napilno, protože Molekuláka kreslí v nejrůznějších polohách. „Molekulu kreslím elektronicky přímo do počítače – používám tablet. Je to snazší z důvodu následných úprav obrázků – často se musí dolaďovat detaily, barevnost. U těch jednodušších se doba výroby pohybuje okolo dvou až tří hodin, u těch složitějších to pak klidně může být i sedm hodin práce,“ doplnil Jakub Soldán.

iQPARK

Košická 6, 460 07 Liberec

 

Líbil se Vám náš článek?