Zastávka na toulce adventní Prahou

Jak můžeme v těchto dnech spatřit na cestách po celé republice, advent a vše, co s ním souvisí se – po létech přiškrcování za totality – opět rozšířil i do nejzazších koutů země. Náměstí zdobí vánoční stromy, jejichž kouzlo nejvíce vynikne s příchodem setmění, kdy se rozzáří tisíci barevných světel. Na mnoha místech voní vánoční trhy skořicí, trdelníkem, či krajovým pečivem, z hrnků či kelímků stoupá opar punče nebo „svařáku“, zní líbezné vánoční melodie, pořádají se koncerty. Zejména o víkendech si této atmosféry užívají celé rodiny a – jak jinak – především děti.

PC106065 Obecně rozšířená blbá nálada, produkt to úsilí po desetiletí vyvíjeného našimi politiky napříč politickým spektrem – ustupuje do pozadí, krajinou se šíří klima dočasného smíření, vstřícnosti, vzájemného porozumění a respektu. Někde více, někde méně, podle charakteru a podmínek v regionu, ale přece jen prakticky všude. Platí-li to o většině měst, městeček, obcí a vsí, tím spíše to platí o metropoli. Praha se může pochlubit desítkami míst, kde lze podlehnout předvánočnímu kouzlu. Jde zejména o místa, kde se rozložily vánoční trhy. Tři největší z nich se dají pohodlně obsáhnout i po svých – od Staroměstského náměstí, přes Václavské náměstí až na Náměstí Míru na Vinohradech. Poddejme se tedy náladě přicházejících Vánoc – svátků klidu a pohody, zamysleme se, co ještě opatřit svým blízkým pod stromeček, užijme si radosti ze zářících dětských očí, ve kterých čteme rozechvělé očekávání Štědrého dne…

Náměstí Míru (jak příhodný název…) je po léta jedním z míst této předvánoční nálady. Pod imponující siluetou věží chrámu sv. Ludmily pulzuje vánoční trh naplno. Nechybí tu nic, co k vánoční atmosféře patří, ba naopak – letos lze navíc nabídnout tip na něco nového, atraktivního… Jen přes ulici pod Vinohradským divadlem v čísle 6 otevřel v těchto dnech v Praze již dobře známý šéfkuchař z Itálie, pan Riccardo Lucque, pozoruhodný restaurant s lákavým názvem Aromi (vůně). Nový koncept v novém prostoru a se zcela novým menu přinesl vysoce atraktivní výsledek: moderní, elegantní a současně přívětivé a neformální prostředí, kde se hosté cítí jako na výletě do slunné Itálie. Od prvního okamžiku se v interiéru Aromi budete cítit příjemně, v péči profesionálů, kteří svou práci vykonávají se zaujetím, až s jistou vášní a potěšením ze spokojenosti každého z hostů. Příprava jídel probíhá  v prosklené otevřené kuchyni. Čerstvé ryby a plody moře, denně  letecky dodávané z Apeninského poloostrova jsou chloubou menu. Aromi není jen vynikajícím restaurantem, ale i bistrem s bohatou dopolední nabídkou od klasických vaječných snídaní přes snídaně dle zásad pro podporu zdraví až po typické italské sladkosti a dezerty, provázené spolehlivě kvalitní kávou, což pod italskou taktovkou je jaksi samozřejmostí…

PC106067Riccardo Lucque svůj restaurant komentuje: „jako mladík, pracující až 15 hodin denně ve výhni kuchyně, jsem snil o tom, že si jednou otevřu svou vlastní restauraci. Svůj sen jsem denně hýčkal – a dnes je skutečností. Aromi pro mne vždy byla a bude první restaurací, kterou jsem otevřel a i v nových prostorech si uchovává svou nezapomenutelnou atmosféru. Kombinuje nejkvalitnější bio suroviny, jednoduchou kuchyni a příjemnou atmosféru.  Je pro mne více než splněným snem“…

Restaurant má tři prostory: bistro, restauraci s výhledem do zahrady a salonek s funkčním krbem. Pro samostatné akce je tu ještě oddělená místnost, vhodná k pracovním setkáním, firemním a společenským akcím, popř. svatbám. Restaurant v italském stylu se přirozeně neobejde bez exkluzivní nabídky vín. Aromi skýtá volbu z více než 300 rozmanitých italských vín, vybraných v malých, neprůmyslových vinařstvích Itálie. Tým Aromi o sobě říká: nejde nám o Michelinské hvězdy, ani jiná formální ocenění, naším hlavním cílem je spokojenost hostů, aby se k nám rádi vraceli…

Tak tedy neváhejme – toulku vánočními trhy, plni adventní nálady, zakončeme v Aromi – je to na místě a zážitek odtud nám zůstane v paměti jako zdařilá tečka za adventním výletem. Možná se sem pak budeme i rádi vracet – jak se o to poctivě snaží Riccardo Lucque se svým  týmem…

Miroslav Navara

Líbil se Vám náš článek?