Chřest: kulinářský skvost s historií a zdravotními výhodami
Recept na salát ze zeleného chřestu s jahodami, rukolou, pošírovaným vejcem a citrusovým vinegretem:
Ingredience:
- 200 g zeleného chřestu
- 100 g jahod
- 100 g rukoly
- 2 vejce
- Olivový olej
- Šťáva z 1 citronu
- 1 lžička medu
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
-
Příprava chřestu: omyjte zelený chřest a odstraňte tvrdé konce. Nakrájejte chřest na menší kousky a přidejte do velké mísy.
-
Příprava jahod a rukoly: omyjte jahody a nakrájejte je na plátky. Přidejte je do mísy se chřestem. Přidejte také rukolu a jemně promíchejte.
-
Pošírování vajec: ve vodě s trochou octa nebo citronové šťávy přiveďte k varu. Jemně rozklepněte vejce do vroucí vody ve které před tím udělejte vidličkou vodní vír, čímž se Vám bílek krásně obalí okolo žloutku a vařte 3-4 minuty dle velikosti vejce. Žloutek by měl zůstat tekutý.
-
Příprava vinegretu: smíchejte v míse šťávu z citronu, med, sůl a pepř a metličkou postupně všlehávejte olivový olej dokud zálivka nezhoustne.
-
Dokončení salátu: přidejte pošírovaná vejce do mísy se směsí chřestu, jahod a rukoly. Zakápněte citrusovým vinegrettem a opatrně promíchejte.
-
Servírování: salát rozdělte do misek nebo talířů a podávejte ihned. Ozdobte podle chuti například čerstvou nasekanou petrželkou nebo drobně nasekanými pistáciovými oříšky.
Tento osvěžující salát je plný kontrastů chutí a textur a bude skvělým doplňkem k vašemu jídelníčku, zejména v letních měsících. Ochutnejte kombinaci zeleného chřestu s jahodami a pošírovaným vejcem ještě dnes!
Zbyněk Metelka