Festival Šťavnaté léto, ochutnejte svěží, letní dobroty
Užijte si léto se šťavnatými dobrotami ..
také při návštěvě restaurace narážíte na stejný problém? Plni očekávání otevřete jídelní lístek a vyskočí z něj na Vás pouze nuda, šeď a smažák? Pokud ano, máme pro Vás řešení !Společnost Alakarte.cz společně s 25 Vybranými restauracemi sdružených do akce nazvané festival chutí vytvořili menu, z čerstvých, sezonních surovin s názvem Šťavnaté léto.
Menu plná letní inspirace..
léto je plné zábavy, slunce a především rozmanitých chutí, vybrané restaurace proto popustily uzdu svým fantaziím a vytvořily lákavá osvěžující menu za výhodné ceny. Návštěvníci „šťavnatého festivalu“ si nyní mohou vychutnávat ještě luxusnější pokrmy, než dříve.
„Chtěli jsme, aby lidé mohli ochutnat ještě zajímavější a kvalitnější pokrmy, proto jsme dali restauracím možnost vytvořit festivalová menu ve třech různých cenových hladinách, a to za klasických 290 Kč, dále ale i 390 Kč a 490 Kč“, vysvětluje Pavel Suchánek, ředitel Alakarte.cz. Na festivalu tak můžete ochutnat i pokrmy z dílny kuchařů zvučných jmen, jako je například Ondřej Slanina (Chateau St. Havel), Jaroslav Zahálka (MOOD), nebo Jiří Roith (Restaurace Nad Jezerem). A můžete se také nechat hýčkat kuchyní vyhlášených pražských hotelů.
Sezónnost je základ..
a co dělá festival Šťavnaté léto šťavnatým? Jsou to především sezónní suroviny, jako například čerstvé jahody a další letní ovoce. Festivalem také začíná grilovací a BBQ sezóna. Proto se těšte mimo jiné i na šťavnaté steaky a masíčka na grilu.
A co nám vlastně kuchaři nabízejí..
v proslulé restauraci MOOD si pod taktovkou šéfkuchaře Jaroslava Zahálky vychutnáte neméně osvěžující menu: „Jako předkrm jsem zvolil plátky zprudka opečené argentinské svíčkové se salátem z hrášku, rajčátek a rukoly s rozmarýnovým olejem a hoblinkami parmazánu. Hovězí svíčková u předkrmu je připravena metodou „Sous Vide” (vaření ve vakuu) a posléze grilovaná. Doplněná čerstvým hráškem, hráškovým pyré, Deterino rajčátky, vyzrálým parmazánem a rozmarýnovým olejem. Jako hlavní chod nabízíme Quesadillas, což je pšeničná tortilla s grilovaným kuřecím stehnem, guacamole, jalapenos, slaninou a uzeným čedarem, celé podáváme se zakysanou smetanou. Naše šťavnaté menu pak zakončí Pana cotta s teplými jahodami s bazalkou a kurkumou“.
V restauraci Koliba U Pastýřky zdejší šéfkuchař Martin Weiss představí své kulinářské umění na otevřeném ohni: „Grilování na otevřeném ohni je naší specialitou, já sám se jím zabývám už více než dvacet let. V podniku máme gril přímo uvnitř, takže hosté mohou sledovat, jak se jejich jídlo připravuje. Grilujeme na dřevěném uhlí, zajímavé to je hlavně pro svou specifickou vůni a samozřejmě i chuť. Masa se také potírají různými omáčkami a šťavnaté je samozřejmě i uvnitř“, prozrazuje šéfkuchař.
Dále se také můžeme těšit například na domácí hovězí cheeseburger z bio hovězího hanger steaku (Restaurace Nad Jezerem). Podle šéfkuchaře Jiřího Roitha tajemství dobrého burgeru spočívá v kvalitním steakovém mase, poměr libového masa a kvalitního tuku by měl být minimálně 80 / 20 % a dodržovat se musí i pozvolné grilování, aby se burger nespálil. „Dobré je pak burger dokončit na studenější části grilu pod pokličkou, aby si zachoval svoji šťavnatost“, dodává Roith. V restauraci Mon
Rouge Pif si zase vychutnáte grilovaný hovězí steak na zeleném pepři s jahodami, pozadu nezůstává ani podnik U Modré kachničky I se svým grilovaným kachním prsíčkem se salátem s jahodovým balsamikem.
Jak se festivalu zúčastnit?
Navštivte stránky akce www.stavnateleto.cz, vyhlédněte si restauraci a její festivalové tříchodové menu a zarezervujte si ho. Platí se až v konkrétním podniku. Ohodnotit restauraci i její jídlo můžete následně na www.alakarte.cz.
prowww.gastrovylety.cz Zbyněk Metelka
Fotogalerie: