Gastroakce roku v ČR – Makro Czech Gastro Fest 2025 – je za námi

Ve dnech 4. – 5. dubna t. r. festival Makro Czech Gastro Fest 2025 uvedl ve čtyřech patrech pražského O2 univerza ve třinácti tematických celcích, zaujímajících plochu 13 000 m2 více než stovku vystavovatelů z oboru gastronomie. Výrobci celého spektra potravinářských produktů, ale i výrobci a. prodejci oborových přístrojů a zařízení předvedli to nejmodernější a nejoblíbenější, co mohou nabídnout a současně naznačili trendy vývoje v branži. Významným přínosem bylo více než dvě stě odborníků, připravených podělit se o své znalosti a zkušenosti. Pořadatelé pro přehlednost a snadnou orientaci rozčlenili festival na jednotlivé sekce a zóny – např.  Makro forum, Makro square, Veřejné stravování, Street food, Hotel, Junior zona, Cafe zone, atd. Dva dny festivalu se také – s ohledem na určení prvního dne pro odborníky a druhého pro veřejnost – částečně lišily svým programem.

Průběh festivalu byl doprovázen atraktivními i poučnými prezentacemi, m. j. show oceněných michelinských a Bocuse d’Or šéfkuchařů. Návštěvníci mohli tak na vlastní oči vidět práci kuchařské hvězdy jako např. Sebastiana Gibranda, stříbrného medailisty z prestižní kulinářské soutěže Bocuse d’Or. Své umění předvedl dále i Jimmi Eriksson (švédský kuchař roku, honorary Bocuse d´Or winner), Daren Liew, držitel dvou michelinských hvězd a michelinský šéfkuchař Peter Duranský se svým týmem, účastník světového finále prestižní soutěže Bocuse d´Or. Ambasadory festivalu byli Zdeněk Pohlreich, který na festivalu představil svou takřka novou výrobnu cukroví a pečiva Café Imperial Dolce, influencer Karel “Kovy” Kovář a ambasador projektu „Naděje české gastroscény“ Lukáš Hejlík, se svým „Ochutnejte, inspirujte se, naslouchejte a dívejte se mistrům přímo pod ruce!“Publikum zaujalo i finále několika prestižních soutěží, jako Pilsner Urquell Master Bartender, Mattoni Grand Drink Junior a dalších dvou, věnujících se přípravě a podávání kávy, které prezentovala společnost Specialty Coffee Association ČR. Sekce Veřejné stravování ukázala nejen nutričně vyvážené, ale i chutné nemocniční nebo školní stravování. Interaktivní formou to předvedl Miroslav Krotký, gamechanger stravování v nemocnici Na Homolce. Nejnižší podlaží – „Náměstí plné chutí“ – nabídlo chutě světových kuchyní, kavárnu a na hlavním podiu tu bohatý program moderovali Markéta Hrubešová a Pavel Cejnar. Ten páteční vyvrcholil vyhlášením vítěze soutěže o nejlepšího výčepního Pilsner Urquell Master Bartender. Kvalitní street food – pouliční občerstvení předvedli členové sekce pod záštitou České Food Truckové asociace. Návštěvníci mohli ochutnat nejen klasiku, jako párky v rohlíku, ale i grilované asijské houby, či výrobky vegetariánské.

Letošní 3. ročník festu přinesl i novinku – víno v gastru. Řízená degustace tu radila, jak párovat víno s jídlem, řeč byla i o nové technologií sycení perlivých vín kvasným, přírodně připraveným oxidem uhličitým s názvem Bublinky. Touto technologií, vyvinutou vědci ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity a odborníky společnosti Vinný dům Bzenec, je možné změnit dosavadní metodu výroby perlivých vín. Svými úspěchy na moravsko-rakouském pomezí se pochlubili vinaři z vinařství Thaya na Znojemsku. Jejich produkce si vydobyla oblibu na obou stranách hranice.

Sekce Bar tradičně patřila k nejpřitažlivějším. Návštěvníci chutnali novinky ze světa alkoholických i nealkoholických koktejlů, ale i výrobky zahraničních i tuzemských likérek a destilérií. Podobně lákala i skce kávová – jednak soutěžemi Czech Latte Art Championship a Czech Coffee in Good spirits, ale i dalšími zajímavostmi z kávového světa. Vedle zahraničních pražíren se účastnili i zástupci pražíren tuzemských, kteří prezentovali širokou škálu vzorků i ze zemí, u nás dosud nepříliš zavedených, jako třeba z Vietnamu nebo některých afrických zemí. Zájem vzbuzovali i někteří výrobci zařízení na výrobu kávy špičkové kvality, kteří se svým podnikáním stojí rozkročeni mezi tuzemskem a zahraničím. Velký zájem sklidila rovněž prezentace vybraných kaváren a pražíren. Na organizaci sekce se podílela Specialty Coffee Association ČR.

Za zmínku na závěr stojí bezpochyby ještě jedna informace z Makro Czech Gastro Festu 2025: generální ředitel Makro ČR a prezident festivalu Jiří Nehasil ocenil šéfkuchaře Zdeňka Polreicha „Cenou za celoživotní přínos české gastronomii“. Jak uvedl, „je to uznání za mnohaletou práci v oblasti vzdělávání a propagace české kuchyně napříč regiony naší republiky. Můžeme zřetelně vidět kvalitativní dělící čáru mezi gastronomií v našich restauracích před uvedením TV pořadů Z. Polreicha a po něm“.

  Miroslav Navara

 

Líbil se Vám náš článek?