Na Sardinii kdykoli v roce
Sardinie – na rozdíl od ostatních italských ostrovů – se od mateřské kontinentální Itálie poněkud liší. Tato skutečnost zvyšuje atraktivitu ostrova a obohacuje paletu zážitků, jež si odtud turisté odvážejí. Aktuální pozvánku pro blížící se letní sezonu 2024 představil v těchto dnech v Praze gen. ředitel Sardegna Travel pan Antonio Costantino za podpory Italsko-české obchodní komory. Pražské setkání s novináři podpořil pozvánkou do svého restaurantu Aromi na Náměstí Míru v Praze 2 populární majitel vyhledávaných restaurací a častý TV host – šéfkuchař Riccardo Lucque.
„Sardinie – v souladu se současnými trendy cestovního ruchu – přibližuje svou nabídku návštěvníkům péči o environmentální ohleduplnost a udržitelnost. Půjde zejména o rozšíření turistické sezony, až kam zdejší klima dovoluje. Navíc – hosté poznají Sardy nejen jako ubytovatele, stravovatele a dopravce, ale i se způsobem místního života do hloubky. až po prastaré tradice a zvyklosti. Využili jsme moderní technologie, v tomto případě digitální přístup k téměř dvěma tisícům informací a lokalit. Důležitou novinkou letošní sezony budou přímé lety společnosti Smart Wings z Česka na Sardinii od dubna do října. Při okrajích sezony budou zařazeny programy, seznamující např. s produkcí vína, sardinskou gastronomií, či např. pěší poznávací toulky s orůvodci za archeologickými nálezy, náboženskými lokalitami atd. Návštěvníky bezpochyby zaujmou i čerstvé objevy, naznačující, že by zde mohlo být místo, kde se nacházela bájná Atlantida“, uvedl Antonio Costantino výběr z turistických magnetů a novinek Sardinie pro letošní sezonu.
Čím je Sardinie přitažlivá? Východ ostrova je řidčeji osídlen, nabízí však o to půvabnější přírodní scenérie. Členité pobřeží s příjemnými plážemi střídá okouzlující vnitrozemí – zejména chráněný přírodní park Gennargentu s nejvyšším vrcholem Sardinie – Punta La Marmora. O zálivu Orosei, svým vzezřením evokujícím kýčovité pohlednice, se hosté shodují: má ne-li zcela, tak jedny z nejkrásnějších pláží ostrova. Obdiv sklízejí i souvislé oleandrové aleje, vroubící dlouhé kilometry silnic a dálnic. Tak velké a přebohatě rozkvetlé velkými bílými, růžovými, červenými, žlutými i fialovými květy mohou být jen ve Středomoří. Sever ostrova je na pohled nejatraktivnější. Palau je turisticky méně frekventované, než např. Santa Teresa di Gallura, odkud vyplouvají trajekty na Korsiku, či Porto Cervo, přezdívané milionářský přístav, s převažující originální architekturou. Díky poloze přímo naproti souostroví Maddalena však výhled z Palau severním směrem je nádherný. Pobřeží tu tvoří členité skály, mořskou erozí vytvarované do neuvěřitelných, fantaskních tvarů, nemajících obdoby. K ostrovům Maddalena, právem vyhlášeným národním parkem, se pořádá množství lodních výletů, s různou délkou a programem. Sever Sardinie je nejen pohledný, ale i velmi dobře vybavený turistickou infrastrukturou – od jednoduchých apartmánových komplexů až po luxusní hotely v sousedství příjemných pláží. Zájemci tu najdou nejproslulejší golfový areál na Sardinii – Pevero Golf Club. Na samém severním cípu ostrova pak leží vyhledávaný přístav Santa Teresa di Gallura. Zejména v odpoledním slunci si vysoké skály nad jeho zálivem, zatnutým hluboko do vnitrozemí, vynutí obdiv návštěvníků.
Na západní straně Sardinie objevíme jisté překvapení. Krajina připomíná Maďarsko – rovina, kukuřičné lány, pláž ukrytá ve vysokém rákosu. Za pozornost však stojí – městečko Isola Rossa okouzlí svou malebností, město na hradbách – Castelsardo – imponuje bohatou historií, přístav Alghero zaujme svým honosným katalánským stylem. Čím dále jižním směrem se příroda mění v divočejší, nedotčenou. I to je někdy předmětem zájmu turistů… Přestože na jihu ostrova leží sardinská metropole Cagliari, letecká vstupní brána, turisty je celkově méně navštěvována. V sezoně tu najdeme nepřeplněné pláže, neméně kvalitní. Costa Rei, Chia, Villasimius – to jsou lokality se sněhobílým příjemným pískem. Cagliari s atraktivní polohou na devíti vápencových pahorcích poskytuje zajímavé pohledy – ať už při příjezdu po moři, při příletu, nebo při toulce jeho ulicemi. Procházka promenádou kolem přístavu nabízí atmosféru a noblesu proslulých středozemních přímořských letovisek. Archeologické areály, kostely, šlechtické paláce, to vše vypovídá o historických epizodách, které se tu během dávno minulých staletí odehrávaly.
Sardinská kuchyně je samostatnou kapitolou. Liší se od kontinentální. Např. gnocchi ze semoly v rajčatové omáčce s klobásou, sypané strouhaným, mezinárodně proslulým sýrem pecorino jsou vynikající. Podobně kuličky z bramborové moučky, zvané fregula, doplněné vývarem ze skopového nebo z mušlí, opět sypané pecorinem. Velký výběr je i v moučnících. Základem bývají nejčastěji mouka, med, mandle a cukr. Dolaďují se citrónovou nebo pomerančovou kůrou. Nicméně kuchyni dominují různě upravovaná masa (mimořádně oblíbené selátko v charakteristické lokální úpravě), mořské plody a ryby. Jejich zpracování a přílohy jsou velmi originální. Pokud jde o vína, Antonio Costantino komentoval: „vína ze sardinských vinic jsou oficiálně uznávána jako druhá nejlepší ze všech, produkovaných na území Itálie“. Vynikají značky jako Cannonau, Carignano di Sulcis, či Monica di Cagliari z červených, či Vermentino do Gallura, či Nuragus di Cagliari z bílých. Mezi dezertními jsou známá Nasco, Moscato, Vernaccia d´Oristano či Malvoisie di Bosca.
Svou pozvánku Antonio Costantino prakticky doplnil: „v rámci modernizace naší nabídky jsme připravili aplikaci, podrobně informující zájemce. Najdete ji pod názvem „Sardegna – emoce po celý rok“ či „Sardinie + me“…
Miroslav Navara