Na Velikonoční hody do Dvora Čertousy
Hospodářský velko-dvůr na východním okraji Prahy – Dvůr Čertousy v Horních Počernicích patřil v minulosti mezi střediska vzdělanosti se silnými historickými kořeny. Zde se tvořily dějiny a ctily tradice. Rodina Stárova tyto odkazy historie místu se silným geniem loci navrací.
První zmínka o hospodářství Čertousy pochází z roku 1322, kdy jej vlastnil bohatý pražský měšťan Seiboth z Benešova. Od jeho syna Henslina koupil dvůr v roce 1357 z pověření císaře Karla IV. pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic pro Univerzitu Karlovu a její zaopatření. V roce 1366 byl dvůr převeden císařem Karlem IV. pod nově založenou Karlovu kolej. V roce 1906 poprvé převzala Dvůr Čertousy rodina Stárů. Po několika desetiletích ve vlastnictví totalitního státu opět od devadesátých let min. století patří Stárovým. Neplní sice už funkci hospodářského dvora, ale změnil se na multifunkční zařízení pro pořádání nejrůznějších kulturních a společenských událostí. Jako východisko slouží i k cyklovýletům do okolí. Areál zahrnuje restauraci s terasami, hotel, několik konferenčních prostor, vinný sklípek, ale i zahradu vhodnou pro svatby, firemní a kulturní akce, popř. jen k příjemnému posezení – třeba s grilováním. Hosté tu oceňují skvělou kuchyni, která v těchto dnech už chystá speciální velikonoční menu. Jako bonus po vydatném obědě či večeři nabídne paní Stárová vlastnoručně připravené originální dezerty. Krátce – ve Dvoře Čertousy se už o slovo hlásí jaro.
„Velikonoční menu, jemuž vévodí kuřecí supréme s listovým špenátem a bylinkovými bramborami, ozdobí čerstvá novinka mezi dezerty – moje Mechová roláda. Propojením současného s tradičním u nás vzniká jedinečné místo, kde se historie, výjimečná kuchyně a nezaměnitelná atmosféra snoubí v dokonalý zážitek,“ komentuje pozvánku Jana Stárová.

“Ať vás zaujme lákavá gastronomie, či výletní zážitek, vše ve Dvoře Čertousy najdete. Objekt prokazatelně patřil Karlově univerzitě a po staletí plnil významnou roli v zásobování univerzity i obyvatelstva. Byl jedním z největších velkostatků při okraji Prahy. Naši předkové se do tvorby historie Dvora Čertousy zapojili v roce 1906, kdy koupil zemsko-deskový dvůr můj dědeček Jaroslav Stára z Radonic, aby tu hospodařil. Naše rodina o Dvůr přišla v roce 1948, avšak znovu jsme se pustili do obnovy polorozpadlých budov v roce 1993. Od té doby se snažíme vytvořit široké spektrum nabídky, jak tyto úžasné prostory využít a vychutnat si poklidnou atmosféru venkova kousek od centra Prahy. Naším cílem je dvůr zvelebovat a uchovat jej i dalším generacím“, dodává pan Stára.
Dvůr Čertousy zve k ochutnání bohaté nabídky restaurace – a to jak ve vnitřních, tak venkovních prostorech. Od předjaří až do konce letního období je hostům k dispozici také venkovní posezení se dvěma krytými terasami, jednou s výhledem do dvora a druhou s výhledem na rybník. Venkovní prostory jsou s oblibou využívány ke grilování – jak zdejšími kuchaři, tak hosty. K tomu nabízí restaurace široký výběr zajímavě nakládaných mas, sýrů či zeleniny a zapůjčí gril. V nabídce nechybí ani snídaňové menu.
Firemním, ale i soukromým akcím souží několik kongresových prostor různé kapacity. Lákavý je zejména vinnný sklípek, který lze využít jak pro pracovní, tak soukromé účely, jako oslavy, svatby, setkání spolužáků, spolků apod. K dispozici je také od zbytku dvora oddělená krásná zahrada se zaručeným soukromím. Výjimkou tu není ani uspořádání koncertu. U Dvora Čertousy lze dobře zaparkovat, komfort završují hotelové služby.
Miroslav Navara/TZ