Recept: FARMÁŘSKÝ SALÁT SE ZTRACENÝM VEJCEM
Kdy jindy se hodí nápadité recepty s vejci než o Velikonocích, kdy nám skoro lezou ušima? Nicméně bychom na ně neměli zapomínat ani v průběhu roku. Obsahují totiž kvalitní bílkoviny, téměř všechny vitamíny, mnoho minerálů a také tolik prospěšné antioxidanty. S výběrem vajec vám pomohou značky kvality potravin – např. Klasa, „biozebra“ apod. – které zaručují jejich kvalitu. Více o značkách kvality zde.
INGREDIENCE NA ZTRACENÉ VEJCE:
- 1 vejce
- 3 lžíce octa
INGREDIENCE NA SALÁT:
- 250 g menších brambor
- ½ červené cibule
- hrst polníčku
- hrst čerstvého špenátu
- 40 g slaniny
- snítka kopru
- sůl, pepř
INGREDIENCE NA ZÁLIVKU:
- 6 lžic olivového oleje
- 1 lžička hrubozrnné hořčice
- 1 lžička medu
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl, pepř
- lžíce nasekaného kopru
POSTUP:
- Připravte si zálivku vyšleháním všech uvedených ingrediencí.
- Brambory uvařte i se slupkou a poté je nechte vychladnout.
- Slaninu nasekejte na kostičky a orestujte ji na pánvi do křupava.
- Do mísy vložte polníček, špenát, nahrubo nasekaný kopr a na půlkolečka nakrájenou cibuli. Vše promíchejte se zálivkou.
- Do salátu vmíchejte slaninu a opatrně i brambory nakrájené na plátky.
- Podle chuti můžete salát osolit a opepřit. Poté připravte ztracené vejce.
- Do hrnce většího průměru nalijte vodu a nechte ji zahřát tak, aby se v ní objevily bublinky, ale nevařila se.
- Do vody přidejte ocet a lžící vodu roztočte, abyste vytvořili vír. Pozor, aby nebyl moc prudký.
- Vejce rozklepněte do naběračky nebo hrníčku a opatrně ho vlijte do víru. Čím více ve středu víru bude, tím bude kulatější.
- Pokud se vám vejce lehce rozvine, lžící jej můžete zase zavinout.
- Vejce vařte asi 4 minuty a poté ho opatrně přeneste do misky se studenou vodou.
- Vejce podávejte spolu s hotovým salátem.