RECEPT: Matcha Hisui Latte – nápoj nejen samurajů

Je tomu stejně u kávy i čaje – pěstuje se celá řada odrůd – každá s jinými vlastnostmi a účinky, některé z nich navíc léčivé. Takovou odrůdou je i zelený čaj Matcha, pěstovaný již déle než osm set let v Japonsku, v okolí města Kakegawa v prefektuře Shizuoka. Přívlastek Hisui znamená v japonštině „nefrit”, jehož barvu mají čajové lístky, ze kterých se Matcha vyrábí. Díky jeho posilujícím účinkům není překvapením, že byl oblíben buddhistickými mistry a samuraji. Postupem času si našel cestu k široké škále milovníků čaje. Dnes si ho běžně můžeme dopřát i v Evropě. Čajové lístky se týdny před sklizní zastíní tak, aby k nim pronikalo minimum slunečních paprsků. Čerstvé čajové lístky se usuší a poté rozemelou na jemný prášek. Výsledkem je pozoruhodně zelený nápoj skvělé chuti a výjimečného aroma. Čaj Matcha obsahuje unikátní katechiny a aminokyseliny. Jeden šálek tohoto čaje nahradí několik šálků běžného zeleného čaje. To rozhodně stojí za povšimnutí.
Mlékárna Valašské Meziříčí věnuje trvalou pozornost péči o zdravotní stav a vitalitu spotřebitelů svých kvalitních mléčných produktů. Tentokrát spojila lahodnou chuť mléka z Valašska se silou japonské čajové delikatesy. Vznikly tak dvě varianty nápoje Matcha Latte: teplá a studená. Směs Matcha Hisui je však vhodná nejen k přípravě tradičního nápoje Matcha, ale také jako ingredience při vaření, pečení, přípravě koktejlů či smoothie. Vůně čaje připomíná čerstvě posečenou louku, chuť, která se nese v tónu vyzrálých vlašských ořechů, je plná, výrazná a dlouhotrvající. Jak si nápoj připravíme?
Matcha Latte (HOT)
Ingredience:
-
1,8 g Matcha Hisui
-
10-15 ml horké vody
-
170 ml Čerstvého mléka z Valašska polotučného
Postup:
Nejprve namočíme bambusovou metličku na několik minut do horké vody, aby změkla a byla připravena k použití. Matcha prášek prosejeme přes jemné sítko do misky, tím odstraníme případné hrudky a nápoj bude jemnější. Přidáme horkou vodu a pomocí metličky vyšleháme do pěny, dokud se prášek zcela nerozpustí a nevznikne hladký zelený základ. Zahřejeme a vyšleháme mléko. Nalijeme mléko do šálku s matcha základem a podáváme.
Matcha Latte Iced
Ingredience:
-
2,34 g Matcha Hisui
-
10-15 ml horké vody
-
230 ml Čerstvého mléka z Valašska polotučného
-
led
Postup:

Nejprve namočíme bambusovou metličku na několik minut do horké vody, aby změkla a byla připravena k použití. Matcha prášek prosejeme přes jemné sítko do misky, tím odstraníme případné hrudky a nápoj bude jemnější. Přidáme horkou vodu a pomocí metličky vyšleháme do pěny, dokud se Matcha zcela nerozpustí. Do vysoké sklenice nasypeme ledové kostky. Nalijeme studené mléko. Na závěr přidáme vyšlehaný Matcha základ.
Recept je u obou verzí na jednu porci. Doba přípravy Matcha latte hot (teplé verze) je přibližně 5-7 minut, Matcha latte iced (studené verze) přibližně 5 minut.
Čerstvé mléko polotučné je homogenizované a ošetřené vysokou pasterací. Tento způsob zpracování zaručuje zachování všech cenných živin v přirozeném a neporušeném stavu, proto vyniká skvělou chutí.
Miroslav Navara/TZ.