Recept:Mrkvová polévka s pomerančem, medem a zázvorem
Pomalu a jistě se blíží sychravý podzim, kdy na zahřátí organizmu doporučujeme, poctivou zeleninovou polévku. Proto Vám přinášíme recept na mrkvovou polévku s pomerančem a zázvorem. Polévka je zahuštěná pouze brambory a zeleninou takže je vhodná i při bezlepkové dietě.
Suroviny:
(cca 10 porcí )
- 0,1l olivový olej
- 1 větší cibule nebo 3 šalotky
- 1 kg mrkve
- 0,3l čerstvé pomerančové šťávy
- 0,08 čerstvého zázvoru
- 3-5 lžíc medu (jaký med vybrat se dozvíte v našem článku zde)
- Vinný nebo jablečný ocet
- 2 ks badyánu
- 1 tyčinka skořice
- sůl
- pepř
- 0,5 kg Brambor
- 0,15l smetany (nejlépe 33%)
Postup:
Na olivovém oleji zpěníme na jemno nakrájenou cibuli nebo v lepším případě šalotku, která je jemnější. Přidáme očištěnou, na kostky nakrájenou mrkev a zázvor,celý badyán a skořici. Zlehka orestujeme, přidáme med který necháme lehce zkaramelizovat. Zakápneme vinným octem, který necháme vyvařit a následně vše zalijeme pomerančovou šťávou kterou trochu svaříme a nakonec zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou. Přidáme na kostky nakrájené brambory, sůl, pepř a vaříme vše doměkka. Vyjmeme badyán a skořici.
Na závěr do polévky zavaříme smetanu ( ideálně 33%) a vše rozmixujeme. Přes jemný cedník polévku následně propasírujeme zpět do hrnce, dochutíme dle chuti ještě solí, pepřem a medem a krátce převaříme.
Pro efekt můžete polévku podávat s vyšlehanou mléčnou pěnou.
Přejeme Vám dobrou chuť!
Pro www.gastrovylety.cz Zbyněk MetelkaKam dál:
Podzimní recepty z dýně
S otázkou jakou dýni vybrat a co dobrého z ní uvařit jsme se obrátili na šéfkuchaře Žižkovské restaurace Rebellion Dušana Metelky.Více zde.