RECEPTY NA PŘÍRODNÍ DETOXIKAČNÍ NÁPOJE
Šéfkuchař Grand Hotelu Kempinski High Tatras, Tomáš Tejbus, pro vás připravil čtyři recepty na detoxikační nápoje, které vám budou chutnat. Oblíbíte si je a možná se stanou i součástí vašeho pravidelného jídelníčku. Nastartujte tělo po zimě.
Jarní očista organizmu
Tento velmi jednoduchý nápoj má jedinou úlohu, a to vyčistit trávící trakt po těžkých pokrmech, které jsme si dopřávali v průběhu zimních měsíců. “Nápoj zároveň skvěle zregeneruje trávící mikroflóru a připraví náš organizmus na přijímání jarních, lehkých a zároveň energetických potravin,” vysvětluje šéfkuchař Grand Hotelu Kempinski High Tatras Tomáš Tejbus.
Potřebujeme:
- 4 ks středně velkých jablek bez jadřinců
- 1 plnou hrst čerstvého baby špenátu
- 2 polévkové lžíce rebarborového pyré
- Olivový olej s chilli
Postup:
Jablka odšťavníme a šťávu přelejeme do mixéru. Přidáme špenát a rebarborové pyré, rozmixujeme na hladké smoothie. Podle chuti můžeme přidat mátu nebo šťávu z limetky. Taktéž můžeme experimentovat s různými odrůdami jablek, které nám vždy přinesů jiný výsledný chuťový efekt, přidat můžeme i několik kapek extra panenského olivového oleje parfémovaného s chilli.
Jarní detox a očista krve
Řeřicha, jablko a kiwi jsou podle šéfkuchaře Tomáše Tejbuse skvělou kombinací pro detoxikaci organismu. Řeřicha je jednou z nejléčivějších rostlin vhodných pro přípravu šťáv. Je vynikajícím antioxidantem a čističem krve.
Potřebujeme:
- 1 plná hrst čerstvé řeřichy
- 2 jablka
- 1 kiwi
Postup:
Vložte ingredience do mixéru anebo odšťavňovače a připravte šťávu. Řeřicha má velmi intenzivní chuť a aroma, a to i přesto, že neprodukuje velmi šťávu. Přesto by neměl její obsah v nápoji přesahovat 1/6 hotového džusu.
Útok na rýmu a prochladnutí
Mrkev a jablko jsou velmi účinné při podpoře imunitního systému, zároveň z našeho organismu odplaví škodlivé látky a zlepší se tak stav naší pleti.
Potřebujeme:
- 2 jablka
- 2 mrkve
Postup:
Ingredience očistíme a odšťavníme. Pokud použijeme červená jablka, dosáhneme sladší chuti. Můžeme experimentovat s různými odrůdami jablek a tak vytvářet nové chuťové kombinace. Nápoj dochutíme šťávou z poloviny limetky a malým kouskem zázvoru.
Obnova imunity po tuhé zimě
“Na obnovu imunity je vhodná kombinace zelí a ananasu. Zelná šťáva je silným antioxidantem, pomáhá nabývat imunitu, očišťuje organismus a chrání před nemocemi,” doplňuje šéfkuchař Tomáš Tejbus.
Potřebujeme:
- ½ ananasu
- ¼ hlávky bílého zelí
Postup:
Zelí a ananas očistíme a rozmixujeme. Šťávu můžeme doplnit o kousek čerstvého zázvoru a několik lístků čerstvé máty. Nezapomeňme, že každý druh zelí přináší jinou chuť a jiné účinky na organismus, ale bílé zelí je nejsladší.