Sladký nemusí být jen dezert
Řešíte někdy dilema, co připravit k obědu? Máte chuť vyzkoušet něco nového, netradičního a vašemu jazýčku nepoznaného? Já mám tyto dny, kdy chci v kuchyni experimentovat, velmi často. Proto se chci podělit o inspirativní nejen recept, ale i zážitek s použitím fenyklu a batátů v kuchyni.
Jedna velká neznámá
Fenykl byl pro mne neznámou rostlinou až do včerejšího dne, kdy jsem šla na nákup a zahlédla jsem ho mezi ostatní zeleninou. Proč ho nevyzkoušet? Šup s jedním do nákupního košíku. Nebyl ale jediný, kdo mě včera zaujal. Přibyl k němu i jeden velký batát, který jsem v restauracích několikrát ochutnala, ale doma jsem ho ještě nepřipravovala. Ihned po příchodu domů jsem začala studovat v kuchařkách a na internetu, jak mohu tyto dvě pochoutky připravit, nicméně nakonec jsem se rozhodla, že budu experimentovat a připravím recept podle sebe.
Víte, že …
… fenykl obecný je léčivá víceletá rostlina pěstovaná jako dvouletá. Roste planě ve středomoří, kde se užívají listy i plody, dále se s ní setkáme kolem Černého moře, v asijských zemích. V Česku se vyskytuje na jižní Moravě. Fenykl je velmi oblíbené koření hlavně ve francouzské a italské kuchyni. Má sladkou chuť podobající se anýzu. Proto se využívá k dokořenění chleba, cukrovinek a sladkého pečiva. Dále se využívá hodně k dochucení rybích polévek, tvarohových a sýrových jídel, omáček, bylinkového másla, salátů. Můžeme jej upotřebit při konzervaci zeleniny (červená řepa nebo okurky), u přípravy dušeného masa, nebo při výrobě likérů. Jemně osekané čerstvé lístky mohou svou chutí nahradit mátu v jogurtových zálivkách.
Pro milovníky sladkých obědů
V mém jídelníčku byste nenašli mnoho sladkých pokrmů – jako plněné jahodové knedlíky, palačinky nebo široké nudle s tvarohem. Nicméně vzrůstající tendenci jsem zaznamenala u sladkých omáček k masu, které teď připravuji velmi často a ráda. Nedávno jsem se rozhodla připravit krůtí maso se švestkovou omáčkou se zázvorem, jablky a skořicí a pokrm měl velký úspěch. I to byl jeden z důvodů, proč jsem se rozhodla, že připravím fenykl na sladký způsob.
Kuřecí paličky s fenyklem
Ingredience: 4ks kuřecích paliček, 1 pomeranč, 1 fenykl, 1 jablko, lískové oříšky, olivový olej, sůl, pepř, česnek, tymián, 1 velký batát
Postup:
Batát dáme do hrnce s vodou a vaříme ve slupce tak dlouho, dokud nebude měkký. Po uvaření oloupeme slupku. Krájíme na kolečka.
Kuřecí paličky omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a vložíme do pekáče, do kterého jsme nalili trošku olivového oleje. Pomeranč rozkrojíme a z jedné poloviny vymačkáme šťávu, kterou polijeme kuřecí paličky. Z druhé poloviny pomeranče odstraníme slupku a dužinu nakrájíme a vložíme ke kuřecím paličkám. Taktéž jablko oloupeme, nakrájíme na kostičky a vložíme do pekáčku. Kuřecí paličky můžeme posypat troškou sušeného tymiánu a nakrájeným česnekem. Fenykl omyjeme, odstraníme svrchní slupku, zelený stonek a tvrdý konec. Fenykl můžeme na chvíli ponořit do ledové vody. Následně nakrájíme na měsíčky a vložíme k připravenému masu. Vše pak ještě posypeme špetkou tymiánu a zakápneme olivovým olejem. Pečeme zakryté v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 45 minut. Po té, odstraníme poklop a výpekem polejeme maso a vložíme ještě na 30 minut do trouby (tentokrát na horko vzduch) péct při teplotě 170 °C, aby vznikla na masu pěkná zlatavá barva. Podáváme společně s uvařeným batátem, který můžeme nakrájet na kolečka, nebo z něj udělat kaši.
Všechny chutě se krásně doplňují a jejich sladký nádech hotovému jídlu dodává ten správný šmrnc.
Přeji dobrou chuť a povedeným kuchařským experimentům ZDAR 🙂
Mici