Víno a delikatesy 2016
Procházka výstavištěm – od každého trochu…
Letošnímu, v pořadí již devatenáctému veletrhu „Víno & delikatesy – GastroFair“ předcházela řada informací o změnách a novinkách. První, viditelnou již na první pohled, bylo rozšíření samotného názvu akce o GastroFair – jak uvádějí pořadatelé – pod tlakem rozmanitosti vystavovatelů. Ti přihlašovali nejen vína, ale ve značné míře i delikatesy a další druhy potravin, nealko nápoje, piva atd. Naprostou novinkou bylo vymezení tzv. „zóny B2B“, pro veřejnost a odborníky, nemající zájem o čistý obchod uzavřené. Zde šlo výhradně o získávání obchodních partnerů a kontaktů (podle mého názoru však ke škodě věci bylo vyloučení i novinářů, kteří by na základě poznání, jak tento experiment poprvé fungoval, pomohli k jeho propagaci a trvalému prosazení).
PROČ PÍT BIO VÍNO?
1. Například proto, že obsahuje daleko méně siřičitanů, na které jsou někteří lidé přecitlivělí. Tato přecitlivělost se projevuje mimo jiné i bolestí hlavy. Zkuste si dát bio víno – třeba vyřeší Vaše ranní bolesti hlavy po oslavě!
2. Proto, že jste vegani! Víte, že při výrobě konvenčního vína se používají čiřidla, která mohou být z živočišných zdrojů?
3. Snad proto, že ve víně má být pravda – ne chemie! Nebo chcete, aby Vaše víno obsahovalo zbytková množství desítek látek používaných při běžné výrobě?
4. Nebo proto, že chcete pít zdravé živé víno, které nestojí měsíce v regálech hypermarketů, ale naopak vyžaduje péči a opatrnost při skladování.
5. Protože bio víno je pěstováno v souladu s přírodou – ne jí navzdory! Zůstává v něm energie slunce, zdravé půdy, drobného života ve vinici a doteků starostlivých rukou.
6.Navíc pokud zadáte tento kód 9NFHJDCD pro naše čtenáře, máte při objednávce nad 1000,-kč dopravu zdarma! Do obchodu
Naše toulka veletrhem povede kolem zcela náhodně – především podle možností pohybu výstavištěm zvolených zastavení, většinou spojených s degustací.
Zastávka první – XO Czech
Tento výhradní dovozce a distributor produktů moldavské značky KVINT představil některá vynikající brandy z portfolia firmy, která je nabízí ve stáří od 5 až po 50 let. Moldavané, řadící se mezi světovou špičku co do celkové plochy vinic, produkují tyto „diviny“ – tedy destiláty zpracovávané tradiční francouzskou koňakovou metodou ve skvělé kvalitě a exportují je plněné do nádherných designových lahví. Kdo ochutnal, nešetřil chválou a obdivem. Společnost KVINT však se neomezuje jen na brandy, její portfolio zahrnuje i vodky značek Volk a Kvintoff a gin. Importér XO Czech dováží nejnověji i její suchá a polosladká vína. Stručně shrnuto – první zastávka byla okouzlující. (více zde)
Zastávka druhá – V4 – Vinárstvo Blaho
Toto vinařství bylo součástí visegrádské společné expozice. Rodinná firma hospodaří na 17 hektarech vlastních vinohradů v Malokarpatské vinařské oblasti na jihovýchodě Slovenska. . Její prioritou je produkce kvalitních odrůdových vín, přičemž upřednostňuje nově vyšlechtěné slovenské odrůdy. Při procesu výroby důsledně respektuje a podporuje vlastnosti jednotlivých odrůd tak, aby bylo poznat odrůdu, ročník, i tzv. terroir, tedy lokalitu původu. Vína zrají v dubových sudech po dobu 3 – 24 měsíců, poté se lahvují a archivují až do chvíle, vhodné k uvedení do prodeje. Zajímavostí jsou nové odrůdy, nesoucí jména slovenských řek, jako Dunaj, Váh, Hron, Nitria, Rudava, či Torysa. Nechybějí však ani odrůdy tradiční, jako z červených Modrý portugal, Pinot noir, Zweigeltrebe, Syrah, Dornfelder, či z bílých Vlašský ryzlink, Veltlínské zelené, Pinot Blanc, Ryzlink rýnský, Tramín, či Iršai Oliver. Degustace u tohoto stánku byla přesvědčivou pozvánkou: stojí za to se vypravit do Malých Karpat, ubytovat se přímo ve vinařství, degustovat, popř. i nakoupit – každý milovník dobrého vína si tu najde to své… (více zde)
Zastávka třetí – Bio víno z Gruzie
Gruzie se považuje za kolébku pěstování a výroby vína na světě. Existují nálezy nádob na víno Kvevri až 8000 let staré, které dokládají výrobu vína v tomto regionu. Vinařská oblast Kakheti leží v údolí cca 100 km dlouhém a 20 km širokém pod svahy Kavkazu. Zasněžené vrcholky hor tu romanticky kontrastují se subtropickým podnebím v údolí, kde se kromě vína pěstují i melouny, kiwi nebo granátová jablka. Vinohrad sousedí s vesnicí Gremi, která je obklopena z jedné strany hustými lesy a řekou, která přivádí z vysokých hor nejčistší vodu a z druhé strany nekonečnými vinicemi. Přírodně klimatické podmínky místa a důkladný výběr odrůd vinné révy umožnily vytvořit vinohrad, který splňuje všechny podmínky a principy pro výrobu přírodního vína. Terroir je slovo používané od středověku, kdy mniši zjistili vliv půdy a klimatu v místě vinice na kvalitu hroznů. Terroir znamená nejen geologické podloží a složení půdy, ale i teplotní poměry, množství srážek, nadmořskou výšku vinice, krátce celkové mikroklima. Zahrnuje ale i historii a tradici pěstování hroznů, umění místních vinohradníků, vlastnosti místní odrůdy vinné révy a další, jinde neexistující faktory. Terroir vína představují jen kolem 2 % celosvětové produkce vína. Jako nelze vyrobit např. Plzeňské pivo v Číně, i vína s tímto označením lze vyrobit pouze v daném regionu. Tak zní legenda, nabízející produkci, jejímž výhradním dovozcem je Bureš Art s.r.o., u jehož stánku jsme gruzínské biovíno ochutnali. Šlo o značku Artevani, ve dvou provedeních: polosladké Kindzmarauli a polosuché Pirosmani. Bylo skvělé – blíže na více zde.
Zastávka čtvrtá – Seneb, české pomazánky
Expozice Seneb nás zvala: objevte s námi čistě rostlinnou chuť! Znělo to nadějně – v podtitulu bylo: bez lepku, bez sóji, bez palmového oleje, bez chemické konzervace, bez živočišných surovin a bez laktózy. Co už může být zdravější a chuťově zajímavější? Skleněné obaly ve vhodném rodinném balení skrývají nesporně pozoruhodné nápady. Posuďte sami: mrkvová pomazánka s rakytníkem, cizrnová pomazánka s mákem, fazolová pomazánka s chilli, čočková pomazánka se švestkami, dýňová pomazánka s jablkem a pomazánka z červené řepy s vlašskými ořechy – no nesbíhají se vám sliny? Hodí se jak na prosté namazání na pečivo, tak i na rozmanité domácí experimenty, třeba s topinkami, krekry, apod. Informace na více zde
Zastávka pátá – Only Nature, sušená rajčata
Na tomto stánku nám paní Gabriela Chytilová, jejíž firma sídlí v Přerově, představila nabídku sušených rajčat z jihu Itálie, v podobném balení ze skla jako předešlé pomazánky a jako ony také v rozmanitých chuťových kombinacích: s česnekem a oreganem, s chilli, se zeleným pepřem a oreganem, s kapary a bazalkou, či se zázvorem. Jsou k mání buď jednotlivě, nebo ve vkusných dárkových baleních po čtyřech druzích. Vzhledem k rostoucí oblibě italské kuchyně i v našich zeměpisných šířkách není pochyb, že i tyto produkty mají u nás dobré odbytové perspektivy. Více na více zde.
Zastávka šestá – Sunsnack, sýrové „disky“ a krekry
Tento stánek prezentoval výrobky, které teprve míří na český trh. Jde o firmu z rakouského Hollabrunnu, která nabízí sýrová kolečka – „disky“ a krekry v různých chuťových kombinacích a různě dimenzovaných baleních. Našemu občerstvení tedy v brzké době poslouží – jak jsme se přesvědčili – zdařilé chuťové variace s názvy klasik, paprika, oregano, oregano/paprika, kmín, kmín/paprika. Až tedy v regálech zahlédnete zelené kolečko uvnitř s názvem Sun Snack, ochutnejte, myslím, že nebudete litovat. více zde.
Zastávka sedmá – Vital Czech Všestary, cibule
Jednoho by napadlo – co dělá mezi delikatesy obyčejná cibule? Jenže pak jsme byli osloveni dvojicí půvabných sympatických asistentek a ochutnali, jak chutná jejich produkt na obyčejném namazaném krajíčku chleba – a byli jsme nadšeni. Dověděli jsme se, že i Evropská unie udělila tomuto produktu chráněné zeměpisné označení Všestarská cibule a je nositelem českého ocenění Klasa. Stánek jsme opouštěli s poznatkem, že Všestarská cibule je opravdovou delikatesou. více zde.
Zastávka osmá – Kachnička na růžovo, výběr originálních delikates
Firma sama se charakterizuje: Kachnička na růžovo za bezkonkurenční ceny, uzeniny z naší udírny, mléčné výrobky z Chotusic a ze Slovenska, farmářské uzeniny, nepasterizované pivo Chlumecký sedlák, vajíčka z farmy KOKOLAND i maďarská vína Ördög a skvělé francouzské Chardonnay…Nově také Lilkový kaviár a Pikantní rajčatový džem z produkce My cuisine. Kromě širokého výběru uzenin a čerstvých i zrajících sýrů u nás můžete koupit čerstvé kuřecí a kachní maso z farem v ČR. V našem chladicím pultu najdete oblíbené zvěřinové klobásy, sezónní zboží, čerstvé i zrající sýry, zákysy, ovčí a kravské jogurty a výběr zahraničních delikates. Na veletrhu bylo možné chutnat jejich kachní prsa a některé pomazánky. Jedním slovem: skvělé! více zde.
Zastavení deváté, aneb konec dobrý, vše dobré – ba překvapivě skvělé: Bitter sweet
Co si pod tímto názvem představit? Sama společnost uvádí: Bitter Sweet je jedinečný nápoj, který v sobě spojuje svět Coly a toho nejlepšího ze sladu a chmele. Originální drink, bez umělých sladidel, kofeinu, alkoholu a s pouhými 13 kcal/53 kj na 100 ml. Na veletrhu nápoj prezentovala společnost Czech Beverage Industry Copany, která m.j. provozuje pivovar Vyškov. Jak nás informoval manažer CBIC pro Bitter Sweet pan Michal Kubát, výrobce věří, že jako jediný producent na světě colového nápoje, který není sladký, má šanci udělat s ním „díru do světa“. Okusili jsme a dali jsme mu za pravdu. Je nesporně řada konzumentů, kterým přímo vadí sladkost všech dosud známých col. A těm by – opravdu na celém světě – mohl Bitter Sweet neodolatelně zachutnat… Více na www.bittersweet.cz.
Tolik náš zastávkový vlak veletrhem Víno & delikatesy – GastroFair. Na závěr ještě dodejme: jsou země, pro které jídlo a pití je důležitou součástí národní kultury – například Itálie. Odtud navštívil Prahu ve dnech veletrhu vítěz soutěže „O nejlepšího sommeliéra světa ASPI“ v roce 1978 pan Giuseppe Vaccarini. Zúčastnil se slavnostního otevření české sekce ASPI, představil finále italského mistrovství sommeliérů, které se bude konat v Italském kulturním institutu v Praze letos na podzim a setkal se s novináři v tiskovém středisku veletrhu. Dobrý důkaz, že pražský gastronomický veletrh je významný a úspěšný, není-liž pravda?
Miroslav Navara
V internetovém obchodě našeho magazínu pro Vás máme kvalitní stolní i ponorné mixéry vhodné pro přípravu nápojů, omáček, krémových polévek či k drcení ledu. Najdete u nás také BIO kávu, čaj, ovocné mošty a spoustu BIO produktů, delikates a dárků.
Navíc pokud zadáte tento kód 9NFHJDCD pro naše čtenáře, máte při objednávce nad 1000,-kč dopravu zdarma!
Více zde